SEO

Site Hızını Arttırma Konusunda 5 Etkili Yöntem

Hızlı açılan bir web sitesine sahip olmak için sitenizde bazı önemli değişiklikler yapmalı ve içerik girerken sayfa toplam boyutunu yükseltmeyecek görseller tercih etmelisiniz. Site hızı arttırma için 5 etkili yöntem.

Tecrübeli webmasterlar zaten bu konuyu bir şekilde çözmüşlerdir ve siteleri kullanıcıları için en uygun hızda. Henüz yeni olan webmasterlar ise site hızlarını arttırmak için kulaktan dolma ve geneli yanlış olan bilgilerle birtakım yöntemlere başvurabiliyorlar. Bu yöntemler ya sitenin hızını daha da yavaşlatıyor ya da sitenin genel yapısının bozulmasına neden oluyor.

Google, site hızına büyük önem veriyor ve site hızı sıralamalarda büyük bir etken. Elbette ki hızlı bir tema bu konuda büyük avantaj sağlayacaktır ancak hızlı bir temanın dışında webmasterların dikkat etmeleri gereken daha birçok ayrıntı var. Peki, bu ayrıntılar nelerdir, Google site hızı konusunda ne gibi noktalara önem verir, Site hızını gerçekten arttırmak adına ne yapılması gerekir? Site hızı arttırma konusunda gerçek anlamda 5 etkili öneri.

Sitenin Genel Hızı ve Sayfaların Hızı

Site hızı hem ziyaretçiler için hem de Google için ciddi bir öneme sahiptir. Yapılan araştırmalar sonucunda yavaş olan bir siteyi kullanıcıların %79’u tekrar ziyaret etmiyor veya etmekten kaçınıyor. Bu durum da geri dönüşümlü ziyaretçi profilinizin zedelenmesine neden oluyor ve Google’da bu konuda hanenize bir eksi puan yazıyor.

Sitenin ana sayfa hızı ve sayfa hızı konusunda çeşitli çalışmalar yapılması gerekir. 2.5 saniyenin altında açılan bir web sitesi ve siteye ait diğer sayfalara sahip olmalısınız. Özellikle ülkemizin internet şartları da göz önünde bulundurularak ana sayfa ve diğer sayfaların açılış hızları büyük bir titizlikle ayarlanmalıdır. Bu sayfaların açılış hızları ise sayfalarda yer alan nesnelerle doğru orantılıdır.

Sayfalarda yer alan görsellerin fazla olması ve bununla birlikte bu görsellerin boyut olarak yüksek olması, sayfa açılış hızını olumsuz etkiler. Sadece görsel olarak düşünmemek gerekir. Sayfalarda kullandığınız reklamlar, reklamların türleri, diğer medyalar ve site araçları, sayfanın açılma hızına büyük ölçüde etki eder.

Bu detaylar sonucunda bazı sitelerin sırf kalabalık nedeniyle 10 saniyeye yakın bir sürede açıldıkları Google tarafından tespit edilmiştir. Bir site için 10 saniye gibi bir açılma süresi, sitenin vasatın altında bir hızının olduğu anlamına gelir. Peki, bu tür durumlarda yapılması gerekenler nelerdir?

  • Sayfalarda kullanılan görsellerin boyutunun düşürülmesi, maksimum 25 KB kadar olması önerilir.
  • Sitenin açılma hızının maksimum 2.5 saniyeye çekilmesi gerekir.
  • Mobil kullanıcılar başta olmak üzere ziyaretçiler sayfayı ziyaret ederken bütün görsellerin sayfanın ilk yüklenme anında gönderilmemesi gerekir. Lazy Load ile görsellerin kullanıldığı bölüm ekrana geldikçe yüklenmesi sağlanabilir.
  • Sayfanın boyut 500 KB’ı geçmemelidir.
  • Site içerisinde lüzumsuz bileşen kullanılmaması ve daha çok içeriğin ön plana çıkarılması daha faydalı olacaktır.

Mobil Kullanıcılara Özel AMP Sayfalar

Site hızı arttırma konusunu sadece masaüstü olarak düşünmemek gerekir. Hatta site hızını mobile göre arttırmak, sitenize yapacağınız en önemli iyiliklerden biridir. Google da mobil site açılma hızına, masaüstü açılış hızına göre daha çok önem verir. Günümüzde insanlar artık televizyon izlemek yerine daha çok telefonla internette gezinmeye vakit ayırıyorlar. Bu yüzden artık internet kullanıcılarının masaüstü cihazlara nazaran, mobil cihazlara daha çok önem verdikleri söylenebilir. Bu yüzden sitenizin açılış hızının mobilde başarılı olması gerekir. Peki, mobil site açılış hızının en etkili yolu nedir?

AMP (Accelerated Mobile Pages), Google tarafından açık kaynak kodlu olarak webmasterlara sunulan bir “Hızlandırılmış Mobil Sayfalar” standardıdır. Google, AMP özelliği taşıyan sayfaları bazı sektörler için mobil kullanıcılara daha çok ön planda tutmakta. Mobil arama sonuçlarında AMP özelliğine sahip siteler, rakiplerine göre büyük avantaj sağlıyor.

AMP, tamamen mobil cihazlar için tasarlanmıştır ve normal sayfalara göre AMP özelliği taşıyan bir sayfa çok daha hızlı bir şekilde açılır. AMP sayfalarda kod yükü oldukça hafiftir ve ciddi bir HTML tasarrufunun olduğu söylenebilir. AMP arka planda sayfa içeriğini tarayıcı önbelleğinden alıyormuş gibi davranır. Bu sayede sunucuyla bağlantı sırasında yaşanan zaman kaybının da önüne geçilmiş olur.

AMP kullanırken, AMP’yi sitenizin her sayfasına uygulamanız önerilmez. Mobil kullanıcıların ağırlıkta olduğu sayfaları analiz edip, sonrasında bu standardı kullanmanız daha iyi sonuçlar almanıza yardımcı olur.

Doğru Görsel Kullanımı Çok Önemli

Site hızı arttırma konusunda, sitenizde kullandığınız görsellerin büyük önem taşıdığını belirtmiştik. Görsellerin optimizasyonu büyük önem taşırken, doğru kullanımı da yine aynı şekilde büyük önem arz eder. Eğer siteniz, fotoğraflarınızı sergilediğiniz bir site değilse yapmanız gereken, içeriklerde doğru yerlerde fotoğraf kullanmak. Bir içerik için kullanılan 10, 20 ve 30 adet gibi fotoğraf sayıları, biraz aşırıya kaçma olarak tanımlanabilir.

Bu fotoğrafların boyutu her ne kadar küçük olsa da toplamda ciddi bir ağırlığa neden olacaktır. Bu yüzden fotoğrafları görsel zenginlik için değil, içeriğin ihtiyacı olduğu kadar kullanmak gerekir. Fotoğrafların özgün olması görsel aramalarda avantaj sağlayacaktır. Fotoğrafları başka bir siteden alıyorsanız dahi çeşitli görsel düzenlemelerle ve yazı eklemeleriyle özgünleştirmeniz gerekir. Fazla fotoğraf kullanmak yerine az fotoğraf kullanıp fotoğrafları özgünleştirmeniz, Google Görseller arama sonuçlarında da normal arama sonuçlarında da size büyük katkı sağlar.

Sunucu Lokasyonları

Sitelerin hız konusunda problem yaşamalarının birçok sebebi bulunur ancak temel sebeplerden biri, sitenin hedef kitlesinin bulunduğu konum ile sunucu lokasyonu arasında fark olmasıdır. Site trafiğinin 1, 2 ve 3. sıralarında Avrupa ülkelerinden gelen kullanıcılar yer alıyorsa, Avrupa’ya uzak bir bölgede konumlandırılmış olan sunucu almanız yavaş açılan bir siteye neden olacaktır. Sunucu lokasyon farkından dolayı son derece geç cevap verdiği için sitenin açılış hızı negatif etkilenecektir.

Bu yüzden Avrupa ülkelerini hedefleyen siteniz için Avrupa lokasyonlu bir sunucu almanız önerilir. Ziyaretçilerinizin hepsi sadece bir ülkeden ise yine o ülkede bulunan sunucu tercih etmek doğru olacaktır. Türkiye’den gelen ziyaretçileriniz fazlaysa Türkiye konumlu, Almanya’dan gelen kullanıcılarınız fazlaysa Almanya konumlu bir sunucu almak, site hızına olumlu etki eder.

HTML, CSS ve JavaScript Dosyalarını Sıkıştırarak Site Hızı Arttırma

Site hızını arttırma konusunda kullanmadığınız modül ve kütüphaneleri kapatabildiğiniz bir tema tercih edebilirsiniz. Temanız ne kadar hızlı olursa olsun ve ne kadar az koda sahip olursa olsun, elbet birkaç yerde gereksiz kod kullanımının olduğu görülebilir. Bu yüzden tema dosyalarının sıkıştırılması, sitenizin hızlanması konusunda büyük önem taşır. Siteyi farklı sıkıştırma yöntemleriyle yayınlayabilirsiniz. Gzip ve Brotli bu sıkıştırma yöntemlerinin başını çekiyor.

Related Articles

One Comment

  1. merhaba
    sitemin hızını artırmak isitiyorum.bununla ilgili çalışma yapıyormusunuz.

Back to top button