Internet Protokolü kelimelerinin kısaltılmışı olan IP, internete bağlanan cihaz hakkında birtakım bilgiler içerir. Cihazın internet sağlayıcısı ve konumu, IP adresi sayesinde tespit edilir.
Cihazın internete bağlı olduğu süre boyunca mutlaka ona ait bir IP adresi olur. Örneğin şu anda bu yazıyı okuduğunuz cihaza ait ip adresini ip adresim bağlantısından öğrenebilirsiniz. Sonraki bağlantılarda veya ağın durumuna göre cihaza ait IP adresi değişebilir. İnternet servis sağlayıcısı cihazın internete bağlı olduğu andan itibaren ona benzersiz bir IP adresi atar. IP adresi sadece internete bağlanmak için kullanılmaz. Aynı zamanda iki cihaz arasındaki internet üzerinden haberleşmenin gerçekleşmesi için de IP adresine ihtiyaç duyulur.
Bu adresler sadece cihazlar için kullanılmaz, aynı zamanda her web sitesinin de bir IP adresi bulunur (Aynı ip adresini birden fazla internet sitesi kullanabilir). Normal şartlarda internet sitelerine erişim IP adresleriyle olur, ancak kullandığımız tarayıcılar IP adreslerini dns çözümlemesi yaparak alan adlarına (domain) çevirirler. Bu sayede internet üzerindeki web sitelerine karmaşık rakamlardan oluşan ip adresleri yerine daha akılda kalıcı olan domain ile erişim sağlanır.
Her cihazın bir adresi olduğundan bahsetmiştik. Bu IP adresleri internet sağlayıcıları tarafından otomatik olarak atanır. Bazı durumlarda sabit olması mümkündür ancak genel anlamda otomatik atamanın kullanıldığı söylenebilir.